După ce ai recoltat strugurii, vei începe lucrări de toamna pentru vită de vie.
Frunzele uscate, fructele căzute pe sol și crengile uscate vor fi adunate și îndepărtate. În caz contrar, acestea se pot transformă într-o sursă de boli în primăvară. În cazul viței de vie tinere sau a celei pe butuci joși, este important să musuroiesti solul.
Deși am mai vorbit anterior despre lucrările post-recoltare pentru vită de vie , iată, pe scurt, care sunt cele mai importante dintre acestea în sezonul ploios:
- Aplicarea tratamentelor suplimentare pentru eliminarea bolilor infecțioase de pe lăstari sau ciorchini și prevenirea manifestării și raspândirii lor în anul următor.
- Arătură de toamna a viei, în șanțuri între intervale; această se realizează după căderea completă a frunzelor și poate fi urmată de tratamente cu îngrășăminte.
- Aerisirea solului prin subsolaj, la o adâncime de 35-40 cm – în urmă acestui proces, vor fi asigurate condițiile optime pentru dezvoltarea de noi rădăcini.
- Fertilizarea de baza cu îngrășăminte care conțîn fosfor și potasiu, pentru asigurarea necesarului de macroelemente și microelemente.
- Musuroirea butucilor de vită de vie, parțială sau totală, în funcție de condițiile climatice și de soiul acesteia; această poate fi realizată manual, cu sapă, sau mecanizat, cu plugul cultivator.
- Tăierile de rodire de la finalul toamnei, pentru soiurile rezistente la ger sau pentru vită de vie plantată pe terenuri înalte; deși acestea se realizează, de regulă, la finalul iernii, pot fi realizate și înainte de primul îngheț, în situațiile menționate anterior.
- Înființarea noilor plantații de vită de vie – după defrișarea plantațiilor vechi și pregătirea terenului, poți înființa o nouă plantație de butuci. Ține însă cont de sfaturile specialiștilor în viticultura în ceea ce privește alegerea soiurilor și optează doar pentru butași proveniți de la unități certificate în acest sens.