Domadi Blog

Efectuarea lucrărilor de toamnă

Culturile horticole, așa cum sunt grădinile de legume, livezile de pomi fructiferi, grădinile de flori sau serele, au nevoie de la fel de multă atenție toamna precum culturile mari, de câmp.

În funcție de specificul fiecărui anotimp și al lucrărilor care trebuie realizate în grădini, livezi sau sere, există o serie de unelte și ustensile care îți vor ușura muncă pentru efectuarea lucrărilor de toamna.

Vei avea, în primul rând, de unelte de tăiat, așa cum sunt cleștii, fierastraiele sau foarfecele, pe care le vei folosi pentru a îndepărta resturile vegetale uscate, pentru a reduce coroanele și pentru a cosmetiza plantele, indiferent dacă vorbim despre pomii fructiferi sau despre florile de grădina.

De asemenea, pentru că în acest sezon se aplică mai multe tipuri de tratamente fitosanitare, dar și îngrășăminte, vei avea nevoie de unelte cu ajutorul cărora să le pulverizezi. Astfel de ustensile de stropit, așa cum sunt pompele, îți vor fi extrem de utile pentru aplicarea acestor soluții.

Pentru că solul trebuie pregătit pentru cultivare toamna, pentru cele mai multe culturi, este important să ai și unelte pentru această etapă. Sapatul și aratul sunt lucrări importante de sezon, așadar un plug și o motosapa ți-ar putea ușura considerabil muncă.

Pe lângă acestea, pentru anumite culturi poți avea nevoie de materiale și sisteme de susținere și de acoperire, așa cum sunt sârmă, plasele de sârmă, aracii și sacii sau ambalajele special concepute pentru acoperirea plantelor.

Dacă luăm în calcul și procedura de obținere, depozitare și utilizare a compostului, vei avea nevoie și de containere, recipiente și spații pentru compost, dar și de unelte de maruntire pentru acesta.

Bineînțeles, activitatea din cultură mare sau de pe suprafețe mai întinse necesită cu totul alte echipamente agricole, fiind culturi cu un grad de mecanizare ridicat. Aici deja vorbim despre tractoare, pluguri, discuri, combinatoare și echipamente de stropit special concepute pentru suprafețe ample așa cum sunt terenurile pe care se cultivă grâul, răpită sau culturile de primăvară precum porumbul sau floarea-soarelui.

Pe lângă cele menționate mai sus, pentru suprafețe mici, mai există și alte unelte folositoare pentru executarea lucrărilor agricole de toamna:

  • Motosapa: În acest sezon, pentru culturile care se înființează în primăvară este necesară efectuarea arăturii și aplicarea îngrășămintelor de baza. Indiferent că vorbim despre grădina de zarzavat sau despre livezile cu pomi fructiferi, o motosapa îți ușurează muncă și este perfectă pentru a pregăți solul pentru fertilizare.
  • Aspiratorul de frunze și tocatorul de crengi: Înainte de a te apucă de orice altă lucrare de întreținere a unei culturi, este important să cureți suprafață solului, indiferent dacă este vorba despre crengi sau frunze uscate și să îl pregăteșți pentru iarnă. Principalul motiv pentru îndepărtarea resturilor vegetale este faptul că astfel vei micșora riscul de atac al agenților patogeni în sezonul următor, mai ales dacă au existat astfel de cazuri înainte de recoltare. Pentru a face asta, vei avea nevoie de un aspirator de frunze; bineînțeles, greblă poate fi la fel de utilă, însă automatizarea procesului va reduce considerabil timpul petrecut pentru această lucrare. Pentru a scapă de crengile uscate mari și greu de transportat, poți folosi un tocător special conceput pentru mărunțirea acestora. Nu uită că tăierile pomilor fructiferi trebuie să se facă după anumite reguli, dacă vrei o plantație sănătoasă și rod bogat la anul.
  • Motocositoarea: În cazul ierbii, al cerealelor sau al culturilor furajere, cositul este necesar înainte de lăsarea gerului, așa că motocositoarea ar putea ajută în acest proces. Spre deosebire de varianta manuală a cositului, această îți oferă avantajul timpului și al uniformitatii.

Bineînțeles că, pentru suprafețe de dimensiuni foarte mici, poți folosi și unelte manuale, așa cum sunt sapă sau coasă. Indiferent de nevoile tale și de ustensilele pe care le foloseșți, nu uită să îți protejezi mâinile cu mănuși special concepute pentru astfel de lucrări. La nevoie, protejează-ți ochii cu ochelari atunci când coșești sau când tăi crengile uscate ale pomilor fructiferi.